59.3789, 18.9096

Denna juvel som i dagligt tal kallas för Skäret, är belägen ett par distansminuter sydost om Möja. Den hette förr antingen St Vassurholmen eller St Värskul och med risk att hamna på svag is så lär Vassur ha varit en estländare som hade intressen i dom här trakterna. Värskul lär betyda varghåla på gammalmöjska. Förutom denna holme så tillhör kobbarna väster om ön också ägorna, tillsammans blir det nästan nio tunnland. Topografiskt är ön en hög bergrygg med sin största utsträckning i nord-syd. Den är genomskuren av en del förkastningssprickor bevuxna med barr- och lövskog.

På skäret kan vi erbjuda våra medlemmar en fantastisk möjlighet till avkoppling. Har ni lite överskottenergi finns det alltid något att göra – titta i loggboken i toppstugan om det är något som du kan bidra med, det mottages med tacksamhet!

Det finns bryggor och bojar för förtöjning samt två stugor med köksutrustning, gasolspis och gasolkylskåp. Är det första gången som du besöker skäret tala med ö-chefen eller någon som har varit på ön om hur man sätter igång kyl och spis.

Bra att veta inför vistelsen

Toppstugan har en öppen spis med inbyggd kassett för effektiv värme när det behövs. Två sovhytter med fyra bäddar i varje. Vill du boka övernattning loggar du in på denna sida och väljer “Boka Skäret” i medlemsmenyn.

Storstugan och sjöboden hålls alltid låst när ingen är på ön. För information om nycklar till skäret vänder du dig till ö-chefen eller någon annan styrelsemedlem. Du behöver dock inga nycklar till sjöstugan som alltid står olåst för eventuella skeppsbrutna. Vi hoppas att den aldrig kommer till användning för detta ändamål.

Vi har inte vare sig elektricitet eller dricksvatten på ön, så ta gärna med en dunk med färskvatten.

Vill du åka ut och fiska? Handla mat i Möja eller hämta vatten utanför konsum i Berg? Eller varför inte bada bastu på Ostholmen (boka innan). På skäret förfogar medlemmarna över några småbåtar. Bensintanken finns i sjöboden och återlämnas alltid uppfylld till bredden när du har använt båten klart. Det finns tillgång till gasol- och kolgrill. Eldning är som alla vet absolut förbjudet mellan midsommar och sista september. Eldningsförbud på skär och bara klipphällar gäller året runt.

Innan du åker

För allas trevnad ska man självklart städa stugan efter sin vistelse. Rengör golv och ytor, plocka in disk i skåp och lådor, vädra ur sängkläderna och piska madrasserna, kontrollera att gasolen är avstängd och att allt är låst. Skriv också gärna några rader i gästboken.

Öppning av stugan samt diverse utomhusarbeten sker vanligtvis på Kristi himmelsfärds- eller pingsthelgen. Alla är självklart välkomna att hjälpa till. Väl mött på skäret!

Boka säng på Skäret

Karta